Ce înseamnă TORCH şi care este diferenţa dintre anticorpii de tip IgM şi IgG?

Când se poate face profilul TORCH?

  • înainte de a rămâne însărcinată:
  • se poate ca la un control medical preconcepţie să îţi fie recomandat profilul TORCH. Şi poate fi o idee bună să îţi cunoşti statusul imun înainte de a concepe, în ideea în care, dacă nu ai anticorpi de tip Ig G (ce asigură imunitate pe viaţă în cazul anumitor boli infecţioase – incluse în TORCH), să te vaccinezi, pentru respectivele boli pentru care există vaccin, în mod evident (ex rubeolă, varicelă). Mai ales dacă prin natura profesiei, de exemplu, eşti la risc. (ex personal medical, educatoare, învăţătoare…)
  • în primul trimestru de sarcină:
  • ok, nu e nicio problemă dacă nu ai mers la un control prenatal şi sarcina te-a luat prin surprindere. Profilul TORCH se poate face şi în sarcină. Vei afla atunci pentru care dintre boli ai imunitate şi pentru care nu, astfel încât medical tău poate urmări pe tot parcursul sarcinii statusul tău imun.

– Informaţii dintre anticorpii de tip Ig M şi Ig G ( şi nu numai) găsiţi la finalul articolului.

  • Ce înseamnă TORCH?

Poate ai mai auzit pânӑ acum de TORCH…sau poate nu. Dacӑ tocmai ai aflat cӑ ești ȋnsӑrcinatӑ, ai mers la obstetrician pentru confirmare, cel mai probabil acesta ți-a recomandat un lung set de analize. Ȋntre acestea se regӑsește ceva numit profilul TORCH, care include anticorpi Ig G și Ig M pt anumite infecții ce pot da anomalii importante fӑtului, dacӑ mama le contacteazӑ ȋn timpul sarcinii ( anomalii cardiace, ale sistemului nervos, oculare, auditive sau restricție de creștere fetalӑ).

Ȋn primul rând, trebuie sӑ știi cӑ anticorpii Ig G pozitivi indicӑ faptul cӑ ai trecut prin respectiva infecție la un momentdat ȋn viațӑ, ceea ce nu ar trebui sӑ ridice probleme ȋn ceea ce privește sarcina actualӑ,  ȋn timp ce anticorpii Ig M indicӑ o infecție recentӑ și atunci ȋn mod sigur trebuie atenționat medicul care te urmӑrește.

TORCH reprezintӑ un acronim… T(oxoplasmozӑ) O(thers – sifilis, varicelӑ, listeriozӑ etc) R(ubeolӑ) C(itomegalovirozӑ) H(erpes).

Toxoplasmoza este cauzatӑ de un parazit care se gӑsește ȋn fecalele pisicilor (dacӑ pisica vine ȋn contact cu pӑmânt contaminat sau mӑnâncӑ șoareci, pӑsӑri). Infecția la majoritatea oamenilor este fӑrӑ simptome, iar la unii se manifestӑ cu simptome asemӑnӑtoare gripei (febrӑ, dureri musculare, obosealӑ). Transmiterea parazitului se face prin alimente (carne de porc, oaie, alimente si ustensile care au venit ȋn contact cu alimentele contaminate, fructe și legume nespӑlate, salate) și de la pisicile nedeparazitate, ȋn lipsa igienei corespunzӑtoare a mâinilor.

Așadar femeile gravide trebuie sӑ evite zonele contaminate cu fecale de pisicӑ, sӑ consume carne bine preparatӑ, sӑ spele foarte bine legumele și fructele și sӑ se spele pe mâini dupӑ pregӑtirea cӑrnii crude.

Others/altele – voi vorbi despre listeriozӑ –  este o boalӑ datӑ de o bacterie care se gӑsește ȋn sol și apӑ, iar animalele care vin ȋn contact cu ea o transmit prin lapte sau carne. Așadar se transmite prin alimente ce conţin lapte nepasteurizat, carne crudӑ, pește afumat. De aceea se recomandӑ ȋncӑ o datӑ spӑlarea temeinicӑ a alimentelor, prepararea termicӑ corespunzӑtoare a cӑrnurilor și evitarea consumului de lactate nepasteurizate.

Rubeola este o boalӑ cauatӑ de un virus care se transmite pe calea aerului de la un om la celӑlalt și se manifestӑ printr-o erupție pe piele, febrӑ moderatӑ, tuse și mӑrirea ganglionilor. La gravide se manifestӑ prin aceste simptome, +/- dureri articulare sau poate fi o infecție chiar asimptomaticӑ.

 Se recomandӑ ca femeile care doresc sӑ rӑmânӑ ȋnsӑrcinate sӑ se vaccineze ȋmpotriva rubeolei cu cel puțin 28 de zile ȋnaintea concepției, ȋn cazul ȋn care nu au anticorpi (Ig G) sau/și pe parcursul sarcinii sӑ fie evitate colectivitӑțile de copii și contactul cu persoanele bolnave de rubeolӑ.

Infecția cu citomegalovirus (CMV) este cea mai frecventӑ infecție transmisӑ ȋn timpul sarcinii de la mamӑ la copil, ȋn SUA și poate ridica serioase probleme. Poate fi asimptomaticӑ sau poate fi ȋnsoțitӑ de febrӑ, stare generalӑ proastӑ, hepatosplenomegalie (ficat și splinӑ mӑrite de volum), limfadenopatie (ganglioni limfatici mӑriți, dureroși). Virusul se poate transmite prin contact sexual, transfuzie de sânge sau contact cu saliva sau urina unei persoane infectate. Cel mai frecvent, gravidele se infecteazӑ de la proprii lor copii mai mari, intrând ȋn contact cu fluidele acestora. E recomandatӑ așadar o igienӑ riguroasӑ și evitarea colectivitӑților de copii și ȋn acest caz.

Herpes Simplex Virus (HSV) 1 și 2: HSV-1 este responsabil cel mai adesea de manifestările ce includ erupții ȋn jurul gurii, dar poate da și infecții genitale; HSV-2 este responsabil cel mai adesea de infecțiile ano-genitale, dar poate da și infecții orale.

Cea mai comunӑ cale de a transmite virusul la fӑt este aceea ȋn care mama are o leziune activӑ genitalӑ, iar copilul intrӑ ȋn contact direct cu aceasta ȋn timpul nașterii pe cale vaginalӑ. De asemenea, existӑ un risc mai mare ca particule din virus sӑ ajungӑ la fӑt, dacӑ mama are prima ei infecție herpeticӑ ȋn timpul sarcinii, mai ales spre finalul acesteia. Copilul mai poate face infecția și dupӑ naștere, dacӑ intrӑ ȋn contact cu leziunile- acestea se descriu tipic ca erupții formate din vezicule grupate ȋn buchet, cu conținut clar (lichid transparent), virusul transmițându-se mai ales prin contactul cu lichidul din aceste vezicule.

Informaţii despre tipurile de anticorpi:

Ig M vs Ig G

Antigen=orice substanţă/structură ce poate declanşa un răspuns imun. (exogenă, adică din ‘exteriorul’ organismului, dar uneori şi substanţe endogene, proprii organismului, pot să declanşeze răspuns imun, nefiind recunoscute corespunzător) – prescurtat Ag.

Anticorpi/imunoglobuline= proteine mari, în formă de Y, ale sistemului imun, secretate în principal de limfocitele B, folosite de corpul nostru pentru a ‘neutraliza’ agenţi patogeni precum bacterii. – prescurtaţi Ac sau Ig.

Reacţia antigen-anticorp este una specifică, de potrivire asemenea unei chei într-o broască. Anticorpul reacționează numai cu acel antigen sub influența și în prezența căruia a luat naștere.

Şi deşi structurile anticorpilor nu sunt, în linii mari, foarte diferite, există o zonă numită “regiunea hipervariabilă”, capabilă să interacţioneze cu o diversitate largă de antigene, perimţând sistemului imun, practic, să recunoască o multitudine de structuri, substanţe  antigene.

Există mai multe clase de anticorpi/ imunoglobuline:   Ig G, Ig A, Ig M, Ig E şi Ig D.

Anticorpii

IgG – reprezintă aprox 75% din totalul anticorpilor serici, fiind principala clasă de imunoglobuline umane; se găsesc în circulaţie în sânge şi în lichidul extracelular şi protejează împotriva infecţiilor cu virusuri, bacterii, fungi şi au acţiune şi asupra unor toxine.

Reprezintă singura clasă de anticorpi ce pot traversa bariera placentară, oferind fătului imunitate de tip pasiv. Pot apărea în urma vaccinării sau în urma expunerii la antigen.

IgM- prima clasă de anticorpi ce apare ca răspuns la un prim contact cu un antigen (în stadiul acut); sunt produşi în principal la nivelul splinei.

Nu trec bariera placentară. Pot fi produşi la făt începând cu săptămâna 20; prezenţa lor la făt indică o infecţie congenitală. (nu trec bariera placentară, deci nu sunt de la mamă, sunt produşi chiar de organismul bebelui)

În linii mari, prezenţa doar a IgM pentru diferite antigene (Toxoplasma gondii, Citomegalovirus, Herpes Simplex Virus, Rubeola virus,… aka TORCH) trebuie să ridice suspiciunea unei infecţii acute; în timp ce prezenţa doar a anticorpilor tip IgG sugerează imunitate oferită de expunerea anterioară la respectivul antigen (ori prin vaccinare, după caz).

În general, IgM pot fi detectaţi în perioada acută, iniţială a infecţiei, cu un maxim al concentraţiei în jurul a 2 săptămâni, IgG apărând ceva mai târziu şi putând a se menţine chiar pe tot parcursul vieţii. Aceste valori variază în funcţie de agentul pathogen, însă, iar pentru orice dubiu, rezultatele analizelor vor fi interpretate de către medical curant.

IgA – prezenţi mai ales la nivelul mucoaselor (m. digestivă, căi aeriene, tract urogenital) şi previne contaminarea cu agenţi patogeni la acel nivel; Prezenţi şi în salivă, lacrimi şi lapte matern.

IgE – tip de anticorpi, care deşi se găsesc în concentraţie f mică, în mod normal, pot declanşa cele mai puternice reacţii inflamatorii. Joacă un rol important în apărarea antiparazitară şi în reacţiile de hipersensibilitate de tip I ( ce se manifestă în afecţiuni precum: astm alergic, unele tipuri de sinuzite, alergii alimentare, urticarie cronică, dermatită atopică).

IgD – 1% din totalul anticorpilor serici. Rol incomplet elucidat- pare a juca un rol în reacţiile alergice, dar şi în activarea celulelor plasmatice.

Informaţiile le-am cules din cursuri de boli infecţioase şi tratate de fiziologie şi am încercat să le sumarizez cât mai explicit. Sper să vă fie de folos.

Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s