Fenomenul Raynaud

Oricât de ger ar fi sau nu astăzi, de Bobotează, aş vrea să vă povestesc despre un fenomen ce poate avea legătură cu expunerea la frig şi care ar fi bine poate să ne treacă tuturor pe la urechi…

Vi se întâmplă să aveţi o oarecare sensibilitate a mâinilor la frig? Se întâmplă să observaţi anumite schimbări de culoare? – paloare, tendinţă la albastru-violet (cianoză), roşeaţă? Se întâmplă să simţiţi şi durere uneori?

Aceste schimbări se întâlnesc în aşa-numitul fenomen Raynaud.

Fenomenul Raynaud apare din cauza contracţiei exagerate a pereţilor unor vase mici, mici de sânge, prezente la nivelul degetelor, patului unghial. Aceste vase mici care se contractă se numesc arteriole, iar fenomenul de contracţie poartă numele de vasospasm.

Automat, cantitatea de sânge ce trecea prin arteriolele respective se reduce (şi apoi creşte din nou, când mâinile se încălzesc sau vasospasmul “a trecut”), de aici şi modificările de culoare: paloare, cianoză, roşeaţă (PCR). De menţionat totuşi că nu este obligatoriu să apară toate cele 3 culori în fenomenul Raynaud şi nu neapărat în ordinea PCR.

În medicină sunt descrise fenomenul Raynaud primar şi cel secundar.

Fenomenul Raynaud primar (boala Raynaud)- are un debut tipic până în 30 ani (totuşi, nu la copii); manifestări simetrice; durere absentă sau minimă; capilaroscopie fără modificări; nu se însoţeşte de leziuni de tipul ulcerelor, necrozei şi nici de alte boli.

Fenomenul Raynaud secundar– afectare este de obicei asimetrică; episodele sunt frecvente şi dureroase; există un istoric personal sau familial de boli autoimune;sunt prezenţi autoanticorpii; e asociat cu altă afecţiune (boli de ţesut conjunctiv- scleroză sistemică, lupus, poliartrită reumatoidă; crioglobulinemie; boli hematologice etc) Capilaroscopia indică modificări- capilare dilatate, tortuoase.

Cel mai frecvent, fenomenul Raynaud e declanşat de expunerea la frig şi de stresul emoţional. Însă poate fi agravat şi de fumat şi de anumite medicamente (simpatomimetice).

Fenomenul Raynaud poate apărea şi la nivelul pavilioanelor urechilor, degetelor de la picioare, areolelor mamare, cu sau fără afectarea simultană a degetelor de la mâini.

Poate te întrebi şi ce este capilaroscopia? Este o examinare ce pune în evidenţă capilarele sangvine de la nivelul patului unghial. De regulă, dermatologul poate face capilaroscopia cu ajutorul dermatoscopului, iar reumatologul, cu ajutorul capilaroscopului. Principiul este acelaşi: se măreşte imaginea, aşa încât să se pună în evidenţă eventualele modificări ale arteriolelor.

În cazul în care ai constatat modificări de tip fenomen Raynaud, un consult dermatologic şi unul reumatologic nu ar strica! Mai ales dacă fenomenul se repetă des, e însoţit de durere şi/sau ai istoric (personal sau familial) de boli autoimune. Există variante terapeutice!

De asemenea, modificări ce ţin de stilul de viaţă par să ajute: oprirea fumatului, reducerea consumului de alcool, evitarea stresului emoţional şi a expunerii la frig.

Datele privind o potenţială legătură între fenomenul Raynaud şi consumul de cofeină, dar şi Raynaud şi estrogenii sunt neconcludente până în prezent.  

Însă un studiu realizat în cadrul Universităţii de Medicină Yale sugerează că un consum moderat de vin roşu ar putea avea efect protector faţă de fenomenul Raynaud, pentru femeile şi bărbaţii de vârstă mijlocie.

🙂

Câteva resurse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16444858/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18656283/

https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(06)00686-3/pdf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s