Vernix Caseosa

Vernix Caseosa reprezintă un biofilm complex, cu aspect de cremă albicioasă şi densă, ce acoperă pielea nou-născutului. Formarea sa are loc în trimestrul 3 de sarcină şi reprezintă prima cremă de corp a fiecăruia din noi. 🙂

Termenul de “vernix caseosa” a apărut prima oară în anul 1846 într-o publicaţie medicală de la acea vreme şi s-ar traduce cumva drept… “poleială/ spoială brânzoasă”.  Vernix este unic la om.

Vernix prezintă o arhitectură mobilă şi este formată (în medie) din 80% apă, 10% proteine şi 10% lipide, structura sa susţinând şi funcţiile pe care acesta le îndeplineşte. În mare parte este produsă de glandele sebacee ale fătului, care prezintă activitate crescută în trimestrul al 3-lea. (N.B. Încă sunt multe aspecte incomplete elucidate)

Deşi a fost expusă timp de 9 luni lichidului amniotic, pielea nou-născutului este bine dezvoltată şi funcţională, aţi ghicit, datorită vernix. Poate cel mai important rol al vernix este acela de barieră, prin conţinutul de lipide ( ceramide, acizi graşi liberi, colesterol, fosfolipide etc) – waterproofing the baby. Tot de aici mai rezultă şi rolul important în reglarea temperaturii corpului fătului/nou-născutului.

Având proprietăţi hidrofobe, vernix protejează pielea fătului de acţiunea lichidului amniotic, dar în acelaşi timp, în mod paradoxal, are şi efect hidratant, facilitând adaptarea pielii la mediul extern, după naştere, nepermiţându-i acesteia să se deshidrateze brusc.

De asemenea, conţinutul de lipide (dar şi de apă) au un rol în lubrifierea canalului de naştere.

Proteinele din vernix (defensine, lizozim, lactoferină, peptide antimicrobiene etc) au rol în apărarea antimicrobiană şi antifungică şi în imunitatea înnăscută, exercitându-şi efectele benefice atât în timpul sarcinii (limitând transmiterea verticală a infecţiilor – de la mamă, la făt), cât şi postpartum.

Compoziţia şi cantitatea de vernix caseosa variază în funcţie de vârsta gestaţională (prematurii prezintă mai mult vernix; la termen se mai găseşte în pliurile pielii), dar şi în funcţie de sexul fătului.

Se pare că vernix are încă un rol foarte important şi interesant, după cum este menţionat în literatura de specialitate. Ştiţi, în burtică bebe e acoperit de vernix, pe care începe să-l producă în trimestrul al 3-lea de sarcină. Tot de pe atunci începe şi producţia de surfactant, în plămâni, aşa încât la naştere, plămânii bebeluşului să fie pregătiţi pentru repiraţie; în burtică, în plămâni este lichid…şi la fel şi în intestine. Lichidul ce înconjoară fătul este recirculat, înghiţit, “respirat”… şi se pare că începând cu săptămâna 34, vernix începe să se detaşeze de pe suprafaţa pielii, sub acţiunea surfactanţilor pulmonari. Ei bine, complexul acesta – vernix+surfactanţi+lichid amniotic- este înghiţit şi se pare că are un rol important în dezvoltarea intestinelor(studii pe animale, momentan) –>

–> complexul  – vernix+surfactanţi+lichid amniotic- este înghiţit şi se pare că are un rol important în dezvoltarea intestinelor: rol trofic pentru enterocite (celule intestinale), dar şi rol de a împiedica dezvoltarea unor afecţiuni. Dovezile în acest sens sunt date momentan doar de experimentele pe animale, conform unui review publicat în 2019 în   The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research;  dar sunt idei fascinante, logice şi care au potential de a influenţa optimizarea îngrijirilor bebeluşilor născuţi prematur.

Cât despre poziţia OMS, recomandările actuale sprijină amânarea spălării nou-născutului 24  de ore de la naştere, iar dacă acest lucru nu este posibil- cel puţin 6 ore. Se pare că menţinerea vernix pe pielea bebeluşului cât mai mult timp scade rata infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti). Există totuşi şi excepţii: se recomandă rapidă, în cazul în care mama este infectată Hiv sau cu virus hepatic (B, C…).

Bebele tău când a fost spălat?  Eu recunosc că nu m-am gândit la toate acestea, aveam griji cu privire la alăptare şi recuperare după cezariană…dar sunt destul de sigură că a fost spălat după 24 de ore. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s