Ce este lanugo?

Lanugo este primul tip de păr produs de foliculii piloşi ai fetusului uman.

Este un tip de păr subţire, moale şi de obicei nepigmentat, ce apare în jurul săptămânii 16 de sarcină şi e cel mai abundent în jurul săptămânii 20.

Lanugo are un rol important în viaţa intrauterină, interacţionând puternic cu vernix caseosa. Mai precis, are rolul de a ‘ancora’ vernix caseosa la pielea fătului şi de a creşte suprafaţa de contact dintre acestea. Contribuie şi la reglarea temperaturii corpului şi protejează pielea fătului de acţiunea lichidului amniotic.

De asemenea, lanugo contribuie şi la reglarea creşterii fătului într-un mod care mie mi se pare fascinant:

Mişcările fetale produc unde în lichidul amniotic – Firicelele de păr+vernix se vor mişca şi vor stimula anumiţi receptori (mecanoreceptori) – ce vor stimula alte fibre nervoase, la care sunt conectaţi- stimulare până la nivelul hipotalamusului -> efect antistress prin eliberare de oxitocină- stimularea creşterii.

Lanugo se desprinde de obicei de piele spre finalul sarcinii, ajunge în lichidul amniotic (înghiţit de bebe) şi contribuie la formarea meconiului (primul scaun al nou-născutului).

Lanugo va fi înlocuit de păr de tip vellus, un tip de păr chiar şi mai subţire decât lanugo, ca un puf, vizibil mai ales pe durata copilăriei, aproape pe toată suprafaţa corpului.

Dar se pare că aproximativ 30% din bebeluşii la termen se nasc cu lanugo, iar prezenţa acestuia nu indică în mod automat prematuritatea.

Totodată, foarte interesant, părul de tip lanugo poate apărea şi la adult, iar atunci diagnosticul se va numi “hipertrichoză lanuginoasă dobândită” (aquired hypertrichosis lanuginosa). Nu se cunoaşte exact mecanismul prin care părul de tip lanugo apare la adult, în anumite afecţiuni, însă există mai multe teorii.

Sunt menţionate în literatura de specialitate cazuri de hipertrichoză lanuginoasă dobândită în anumite afecţiuni psihiatrice: anorexie nervoasă, bulimie nervoasă, dar şi în malnutriţie-  în aceste cazuri apariţia părului de tip lanugo are un rol adaptativ, încercând să suplinească reglarea temperaturii corpului.

De asemenea, sunt documentate cazuri de hipertrichoză lanuginoasă dobândită în cancere de sân, de ovar, cancere pulmonare, uterine, colorectale şi de vezică urinară. În aceste cazuri, se crede că lanugo apare sub influenţa anumitor hormoni sau substanţe secretate de tumoră.

Tototdată, apariţia lanugo la adult poate fi întâlnită şi ca reacţie adversă în urma administrării de ciclosporină, interferon, spironolactonă, corticosteroizi.

Cazuri de hipertrichoza lanuginoasă dobândită, documentate NEJM- https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMicm050344 ; https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm2018796

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s