Înţepătura de albină

Albinele, aceste vietăţi atât de importante în natură şi muncitoare, pot deveni deranjante atunci când… ne înţeapă. 🙂 Împreună cu viespile, albinele sălbatice şi furnicile, ele fac parte din genul Hymenoptera şi nu există (încă) spray-uri sau alte device-uri care să le alunge şi astfel să ne protejeze de ele…

De obicei, Albinele şi viespile sunt atrase de hainele colorate, parfumuri, spray-uri de păr, pubele, zahăr, nectar, livezi înflorite sau pline de fructe coapte, grădini, apă. Practic, pot fi în foarte multe locuri din natură. 🙂 Timpul petrecut în natură este nepreţuit atât pentru noi, cât şi pentru ele, aşa că ne vom comporta cu grijă, având informaţia la îndemână, pentru eventuale accidente.

 Înţepăturile acestor insect dau, la majoritatea oamenilor, reacţii locale. Pentru un procent de până la 4% din populaţie, veninul lor este însă periculos, putând duce până la şoc anafilactic şi moarte.

Dar să vedem cum putem acţiona în cazul unei înţepături fără complicaţii, la o persoană fără alergie…

 1. Îndepărtează acul rămas în piele cât mai repede cu unghia, cu un card sau cu un obiect cu margini boante. Nu folosi o pensetă, pentru că există riscul de a presa săculeţul cu venin de pe ac, ducând la eliberarea sa într-o cantitate mai mare. Nu stoarceţi.
 2. Spală locul înţepăturii cu apă şi săpun sau dezinfectează cu o soluţie antiseptică. Locul unei înţepături poate fi o poartă de intrare pentru alţi germeni, aşa că urmăriţi semnele de suprainfecţie.(de ex, supuraţie)
 3. Poţi aplica pe locul înţepăturii o compresă rece sau chiar gheaţă. Vor încetini răspândirea veninului şi vor ameliora durerea şi inflamaţia locală. Se mai poate folosi loţiune cu calamină. (e considerată safe şi în sarcină)
 4. Dacă înţepătura s-a produs pe unul dintre membre, ridică zona afectată (15-30 min). Acest lucru poate ameliora simptomele.
 5. Dacă simţi nevoia şi nu există contraindicaţii, poţi trata durerea cu analgezice. Pentru bebeluşi şi copii mici, administraţi doza corespunzătoare vârstei sau masei corporale. Nu administraţi ibuprofen bebeluşilor mai mici de 3 luni.
 6. Dacă pruritul (mâncărimea) este foarte mare, se mai pot administra (dacă nu există contraindicaţii!) antihistaminice orale şi/sau creme cu corticosteroizi, pe locul înţepăturii. (nu pe faţă; nu mai mult de 5 zile fără indicaţia medicului dumneavoastră!)
 7. Dacă înţepătura s-a produs în nas, gură, ochi, mergeţi de urgenţă la cea mai apropiată camera de gardă!
 8. Dacă persoana înţepată ştie că este alergică la veninul de albine, mergeţi de asemenea de urgenţă la cea mai apropiată camera de gardă şi/sau sunaţi la 112.

În cazul unei persoane care nu are alergie la veninul de albine, iar înţepătura nu se produce pe mucoase, reacţia locală (durere moderată, inflamaţie moderată, senzaţie de mâncărime) poate dura de la câteva ore, până la câteva zile.

Simptome alarmante după înţepătura de albină

Pentru marea majoritate a oamenilor, o înţepătură de albină pe piele va produce o reacţie locală: o leziune (moderat) dureroasă, cu senzaţie de mâncărime, roşie, inflamată. Aceasta poate dura de la câteva ore, la câteva zile. În postarea anterioară găsiţi informaţii despre ce puteţi face, în acest caz.

Atenţie la înţepăturile multiple şi la reacţiile locale extinse! (leziuni >10 cm ce evoluează pe parcursul a 1-2 zile)

Totuşi, un procent mic din populaţie prezintă alergie la veninul de albine, iar în cazul lor, înţepăturile pot fi fatale, putând duce la şoc anafilactic: scăderea tensiunii arteriale, edemul căilor respiratorii superioare (-> sufocare), colaps şi deces.

Care sunt semnele la care trebuie să fim atenţi?

 • furnicături, prurit generalizate; leziuni urticariene generalizate;
 • ameţeală;
 • edemul (umflarea) buzelor, limbii;
 • dificultate în respiraţie- wheezing (respiraţie hârâitoare/şuierătoare);
 • colaps, leşin, pierderea conştienţei.

Aceste simptome apar, în general, începând cu primele 10 minute de la înţepătură (rareori până la 5 ore după). Oricine prezintă vreunul dintre aceste simptome trebuie să fie transportat cât mai rapid la cea mai apropiată cameră de gardă.

De asemenea, reamintesc faptul că şi persoana cu o înţepătură la nivelul mucoaselor (în nas, gură, dar şi în ochi) va fi transportată de urgenţă la cea mai apropiată cameră de gardă.

Toţi aceia care au avut în trecut reacţii extinse şi şoc anafilactic ar trebui, în mod ideal, să poate cu ei un kit de prim ajutor şi să fie instruiţi cum să acţioneze în cazul unei înţepături.

Nu uitaţi: albinele şi viespile sunt vietăţi sociale, care atacă doar atunci când se simt ameninţate (ele sau stupul lor), de aceea cel mai bine este să nu le facem să se simtă astfel. Nu le vom lovi cu mâinile, vom rămâne nemişcaţi şi ne vom îndepărta cu calm. Spray-urile anti-insecte nu au efect asupra lor, aşa că cea mai bună apărare este să stăm deoparte.

Bibliografie: MSD Manual, “Bebeluş, extremă urgenţă”-E.Shapiro,L.Jablow, Harrison Manual.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s