Este sigur să ne vopsim părul în sarcină?

Informaţiile în acest sens sunt neclare la momentul actual.

De-a lungul timpului, au existat studii (efectuate în anii ’90 şi ’00) care au sugerat că ar exista legături între folosirea vopselurilor pentru păr şi cazuri de leucemie şi de meduloblastom la copii, dar şi de apariţie a cancerului de sân, la femeile adulte. Studiile respective au fost însă studii corelaţionale, nu experimentale. În sensul că nu a fost demonstrată, prin experimente controlate, influenţa exactă a factorului de risc (expunerea la vopsea de păr) şi rezultatele (bolile menţionate).

Totodată, produsele pentru (de)colorare a părului au “evoluat” de-a lungul timpului şi în ultimii ani au fost mai atent controlate, îndepărtându-se anumite substanţe nocive.

Astfel că, la momentul de faţă, se consideră în general sigură folosirea de vopsea de păr în timpul sarcinii (şi alăptării), însă se recomandă evitarea folosirii în primele 12 săptămâni – deoarece atunci este cumva o perioadă de ‘vulnerabilitate’, în care toate organele şi sistemele de organe ale copilului se formează.

Absorbţia sistemică a vopselei de păr la nivelul scalpului nu este una mare, mai degrabă inhalarea vaporilor constituie riscul. Aşa că, în cazul în care ne vopsim părul, ideal este să o facem într-un spaţiu bine aerisit, să nu depăşim timpul recomandat şi să clătim apoi bine scalpul.

De asemenea, pentru minimizarea absorbţiei, se poate aplica pe scalp, înainte de vopsire, o cremă grasă, cu rolul de a crea un film protector. Mai poate fi folosită folie de aluminiu, care să împiedice ca o cantitate mare de vopsea să ajungă pe scalp/piele şi să limiteze emanarea vaporilor…

Putem opta totodată pentru coloranţi naturali, cum ar fi henna…

Sau… dacă avem cum, putem alege să evităm. 🙂

Personal, consider că sunt supuse unui risc mai mare persoanele care lucrează în saloane, decât persoanele care se vopsesc ocazional… dar asta este doar părerea mea. Alegerea aparţine fiecăreia. 🙂

Găsiţi câteva referinţe mai jos:

https://e-lactancia.org/breastfeeding/hair-dyes/product/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33539348/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15019177/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s